KépalbumokVideótárTérképekE-mail Kapcsolat, elérhetőségekArchívum Adminisztráció

Civil szervezetek hírei
Jászkiséri hírek
Intézmények hírei
Mások írták Jászkisérről

A hosszúra nyúlt nyári szünet után 2011. október 6-án 18 órai kezdettel tartották meg a Civil Kerekasztal aktuális ülését. A találkozón a Csete Balázs Honismereti Egyesület, a Külkapcsolatok Baráti Egyesülete, a Diáksport Egyesület, a KISÉR Sporthorgász Egyesület, a Polgárőrség, a Kertkultúra Egyesület, a Vöröskereszt helyi szervezet, a Mozgáskorlátozottak helyi csoportja, Egyetértés Nyugdíjas Klub, az Önkéntes Tűzoltó Egyesület, valamint a Pedagógus Női Kar képviselői voltak jelen.

 1. 2011. október – december között tervezett programok, események

  Torma Márta ismertette az év hátralévő részére tervezett rendezvényeket, melyek a következők: 2011. október 10. 17 óra Megemlékezés az Aradi Vértanúkra

  2011. október 14. 19 óra 15 éves a Pendzsom Néptánc Egyesület

  2011. október 17. 16 óra A Szent Korona története c. előadás

  2011. október 21. 16 óra 30 perc Megemlékezés az 1956-os Forradalomra

  2011. november 12. Tűzoltóbál

  2011. december 10. Apáról-fiúra népi gyermekjáték bemutató

  2011. december 16. Pedagógus Női Kar karácsonyi hangversenye

  Rácz György elmondta, hogy már a jövő évi sítábort kezdték szervezni és a középiskolás  fiatalok körében is igény van sítábor szervezésére.

  Nagy Gyula tájékoztatta a jelenlévőket, hogy 2011. október 9-én horgászversenyt rendeznek, melyre várják az érdeklődőket.

  Madarász Sándor elmondta, hogy a Polgárőrség nincs saját rendezvénye, de igény szerint szívesen állnak rendelkezésre az önkormányzat és a civil szervezetek rendezvényeinek biztosításában.

  Szepcsik Józsefné a Vöröskereszt helyi képviselője elmondta, hogy ők a többszörös véradókat szeretnék vendégül látni az évvégén, de sajnos nincs rá anyagi forrásuk. Balog László javasolta, hogy forduljanak a polgármesterhez, illetve a képviselő-testülethez, hogy a civilek részére elkülönített pénzalapból támogassák a rendezvény lebonyolítását.

  Czékmán Lászlóné bejelentette és felhívta a figyelmet, hogy 2011. november 3-án gyógycipő és gyógyászati segédeszközök feliratása lesz, melyre beutaló nélkül jöhetnek mindazok, akiknek szükségük van életvitelük segítésében az eszközökre.

  Kiss Jánosné elmondta, hogy a nyugdíjas klub saját szervezésben zárja az évet.

  Balog László tájékoztatta a jelenlévőket, hogy 2011. november 12-re tervezik a tűzoltóbált. A tűzoltó egyesület ez évben 70 éves, ez alkalomból 1-2 hetes programsorozattal szeretnék felhívni a figyelmet a tűzoltóságra és annak munkájára. A programokat az óvodásoktól az felnőttekig bezárólag tervezik.

 2. 2. Aktuális pályázatok (NCA, LEADER stb.)
 3. Torma Márta tájékoztatta a jelenlévőket, hogy az NCA 2011. évi működési pályázat felhasználási és beszámolási határidejét 2011. október 31-ig meghosszabbították, ehhez azonban módosítási kérelem benyújtása szükséges. Valamint a LEADER pályázati program keretén belül Farkas László projektjét támogatja a Csete Balázs Honismereti Egyesület.

  Balog László bejelentette, hogy az Önkéntes Tűzoltó Egyesület szintén pályázik a LEADER programban belvízvédekezési eszközök beszerzésére. Azt is elmondta, hogy az egyesület nem rendelkezik ennyi önerővel és az önkormányzat segítségét kérik a pályázat finanszírozásához. Hiszen mindannyiunk érdeke és a település javára fordítható az elnyert támogatás.

 4. Magiszter Alapítvány képzése civilszervezetek számára

  Balog László röviden ismertette az alapítvány képzéseit, melyre a jelentkezési lapokat minden szervezetnek eljuttattak.

 5. Egyéb

  Rácz György sajnálattal állapította meg, hogy nagyon gyér volt a látogatottság a település családi sportnapján. Ugyanakkor megjegyezte, hogy itt van az elkészült szép medencénk is, amit népszerűsíteni kellene. Mellette kondigépek is vannak, amiket szintén kulturált környezetben lehet használni.

  Czékmán Lászlóné a Mozgáskorlátozottak vezetője elmondta, hogy a csoport tagjai sajnos a medence egyszer használatos díját nem tudják kifizetni és ők nem is tölthetnek benne annyi időt.

  Balog László javasolja, hogy forduljanak ők is kérelmükkel  a testület felé, próbáljanak egy mindenki számára elfogadható javaslatot készíteni.

  Rácz Judit a Külkapcsolatok Baráti Egyesületének szervezésében az jászkiséri aerobik csoporttal Svájcban jártak a testvértelepülésönkön. Nagyon tartalmas hetet töltöttek ott és a gyerekek nagy sikert arattak. Jó tapasztalatokkal érkeztt haza a két jászkiséri diák, akik 1 hónapot töltöttek kint nyelvtanulás céljából. A nyár folyamán Monika és Peter Schmidt is itt volt Jászkiséren, akik kerékpárjaikat ajánlották fel az egyesület javára. Nagyon jó a kapcsolat a két testvértelepülés egyesületi között.

  Madarász Sándor a polgárőrség nevében kérte a civilszervezetek támogatását. A tavasz folyamán a képviselő-testület tagjai tiszteletdíjuka ajánlották fel a térfigyelőkamera rendszer fejlesztésére. Azonban sajnálattal állapította meg, hogy ennek kiépítési sehogy sem akar létrejönni. Fontos lenne ezek miharabb kiépítése, hiszen igencsak megromlott az utóbbi időben a település közbiztonsági helyzete. Azt is elmondta, hogy az ősz folyamán tárgyalja a parlament az új polgárőr törvényt, melyben rögzítésre kerül, hogy a polgárőrség is üzemeltetheti a térfigyelőkamera rendszert. Közös levél írására kérte fel a jelenlévő szervezetek képviselőit.

  Balog László javasolta, hogy most az ülésen szavazzák meg a javaslatot és a megbeszélésről készült összefoglalót juttassák el a polgármester úrnak.

  A jelenlévők egyetértettek az elhangzottakkal és egyhangúlag támogatták a javaslatot, hogy a képviselő-testület minél hamarabb hozzon döntést a térfigyelőkamera rendszer kiépítésében.