KépalbumokVideótárTérképekE-mail Kapcsolat, elérhetőségekArchívum Adminisztráció

Civil szervezetek hírei
Jászkiséri hírek
Intézmények hírei
Mások írták Jászkisérről

2012. március 13-án 16 órai kezdettel került sor az év első Civil Kerekasztal ülésére a Művelődés Házában. A találkozón jelen volt a Mozgáskorlátozottak helyi csoportja, a ’48-as Polgári Kör, a Pedagógus Női Kar, a Polgárőr Egyesület, az Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Csete Balázs Honismereti Egyesület, Pendzsom Néptánc Egyesület, Jazyges Íjász Egyesület képviselői voltak jelen.

Az esemény fő témája a 2012. január 1. óta életbe lépett Civil Törvény, a civil szférát érintő új jogszabályhoz kapcsolódó legfontosabb gyakorlati tudnivalók ismertetése volt.
A téma előadója Kovács Béláné Pető Magdolna civil referens volt a jászfényszarui Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társaságtól, aki férjével közösen ismertették az új jogszabály rendelkezéseit illetve annak alkalmazásait. Legfontosabb elemek a következők: a civil szervezeteknek beszámolási kötelezettsége van, amelynek határideje minden év május 31. Eddig az időpontig minden civil szervezetnek el kell készítenie a mérleget, az eredménykimutatást, a közhasznúsági mellékletet és kettős könyvvitel esetén a kiegészítő mellékletet is, illetve ez év január elsejétől a közhasznú jogállású szervezetek kizárólag kettős könyvvitelt vezethetnek.
Átmeneti szabály, hogy a korábbi jogszabály alapján közhasznú, kiemelkedően közhasznú jogállásúként nyilvántartásba vett szervezet 2014. május 31-ig közhasznú jogállású, ha letétbe helyezte beszámolóját.
A 2012-es évben csak az a szervezet részesülhet költségvetési támogatásban, amely letétbe helyezte a 2011. évről szóló beszámolóját, melyet a 2011. évre vonatkozó szabályok szerint kell elkészíteni. Civil Információs Centrumokat hoznak létre, melyek szakmai támogatást nyújtanak a civil szervezetek működéséhez, erősítik a fenntarthatóságukat és elősegítik az államháztartási támogatások felhasználását.

Megszűnik a Nemzeti Civil Alap és létrejön a Nemzeti Együttműködési Alap, melynek testületeibe a civil szervezetek március 17-ig állíthatnak jelölteket, a testületi tagok megválasztása közvetlen elektori részvétel útján történik meg, melynek során a szavazás bármely kormányablakban lehetséges lesz március 19-25. között. Az első pályázati kiírások megjelenése a testületek megalakulását követően márciusban történik meg.

Ezen kívül kiosztásra került az aktuális 2012-es rendezvénynaptár, mely az önkormányzati és civil rendezvényeket, programokat tartalmazza. Majd közösen határoztak a jelenlévő civilek a Civil Majális megrendezéséről.