KépalbumokVideótárTérképekE-mail Kapcsolat, elérhetőségekArchívum Adminisztráció

Civil szervezetek hírei
Jászkiséri hírek
Intézmények hírei
Mások írták Jászkisérről

2012. február 27-én 15 órai kezdettel került sor a jászkiséri Művelődés Házában a Szellemi Kulturális Örökség Jászsági fórumára, ahol szép számban jelentek meg a jászsági településekről, a megyéből és a településről érkezett érdeklődők.

A fórum célja a gondolatébresztés, az érdeklődés felkeltése, hiszen a néprajzilag gazdag Jászság még nem szerepel a nemzeti jegyzékben és ezen a területen is vannak olyan elemek, melyek érdemesek a jegyzékbe való felkerülésre.

Benedek József a Csete Balázs Honismereti Egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd Győri Jánosné nyugalmazott művelődési ház igazgató az Apáról fiúra – a múzeumpedagógia előtt.
A jászkiséri honismereti munka és a pedagógia kapcsolatának története c. előadását hallgathatták meg a jelenlévők. Pató Mária (múzeumpedagógus, megyei múzeumi koordinátor) a Múzeumi iránytű kiadványt ismertette a nagyközönség számára. Végezetül pedig Dr. Csonka-Takács Eszter, a Szellemi Kulturális Örökség magyarországi igazgatója A Szellemi Kulturális Örökség és magyarországi eredményei címmel tájékoztatta a résztvevőket az eddig történt lépésekről és a magyar jegyzékben szereplőkről. 1972-ben született meg az UNESCO egyezmény a világ épített és természeti örökségének védelmére. A későbbiekben rájöttek, hogy a kulturális és természeti örökséget is óvni kell, különben évszázadok – évezredek kincsei tűnnek el örökre. Az UNESCO 2003-ban fogadta el a Szellemi Kulturális Örökség Megőrzéséről szóló Egyezményt. Magyarország 2006 óta részese ennek az egyezménynek. A lista fő feladata, hogy az UNESCO által biztosított nyilvánosság erejével a kulturális sokszínűséget fenyegető veszélyekre irányítsa a figyelmet. A sokszínűség fenntartásában a szellemi örökség kulcsfontosságú szerepet játszik: biztosítja a kulturális identitás megőrzésének és a kreativitás kibontakozásának feltételeit, s ezen túlmenően a nemzetek, kultúrák közötti harmonikus viszony, a kölcsönös tolerancia zálogaként is szolgál.

Az előadást színesítette az épület előterében rögtönzött kiállítás, melyen a magyar nemzeti jegyzékben szereplő 11 Örökség-elemről olvashattak, valamint a Csete Balázs Honismereti Egyesület játszóházi csoportjának munkáit is megtekinthették az érdeklődők.

kapcsolódó anyagok: www.szellemiorokseg.hu